søndag 16. september 2012

Bilder på web og læringsplattform

Når det gjelder bilder på web og læringsplattform er reglene egentlig greie, men regelverket er muligens ikke helt klart for alle. Her vil jeg gi en liten oversikt over de vanligste reglene samt komme med tips til enkelte nettsider som kan være nyttige.


En grunnleggende regel når deg gjelder publisering av bilder er at det ikke skal legges ut bilder av personer uten deres samtykke. Personopplysningsloven skiller mellom publisering av situasjonsbilder og portrettbilder. For situasjonsbilder trenger du i utgangspunktet ikke samtykke ved publisering, mens samtykke kreves ved publisering av portrettbilder. Eksempel på situasjonsbilder kan være 17.mai-tog, eller om du du tar bilde av Stortinget. Det er ikke viktig hvem som gikk forbi Stortinget akkurat da bildet ble tatt.

Portrettbilder er bilder av en bestemt person eller en bestemt gruppe mennesker, for eksempel et klassebilde. Dersom en ønsker å publisere portrettbilder må en på forhånd få tillatelse til dette. Årsaken til dette er at personer kan føle ubehag med å få bilder av seg selv publisert. Det er ingen krav om at dette gjøres skriftlig, men det skal ikke være tvil om at det er innhentet tillatelse. Nettvett.no http://www.nettvett.no/ikbViewer/page/nettvett/tema?tema=64729. [16.9.12]

For at skolen vår skal oppfylle kravene i denne loven bruker vi derfor et standardbrev som vi sender ut til nye elever. Hjemmesideleverandøren vår, Moava, har laget et forslag til et slikt brev som kan benyttes (se eksempel her). Dermed har foresatte mulighet til å reservere seg mot at det blir publisert bilder av deres barn. Ettersom vi har elever i aldersgruppen 6 – 13 år på vår skole er det foresatte som gir godkjennelse for alle barn. Det er vanligere at barn over 15 år selv gir samtykke. Datatilsynet http://www.datatilsynet.no/Sektor/Skole-barn-unge/Samtykkje-fra-mindrearige/ [16.9.12].Når det gjelder publisering på passordbeskyttet område som læringsplattform så gjelder de samme kravene som nevnt over, en må innhente tillatelse. Personvernskolen http://personvernskolen.no/node/478 [16.9.12]

En annen problemstilling tilknyttet bildebruk på nett er opphavsretten til bildet. Selv om et bilde er publisert på nett er det ikke fritt fram å hente dette ned for å bruke i egne publikasjoner. Det betyr at dersom en i google.no søker etter bilder og bruker dette i en presentasjon kan en bryte reglene i henhold til åndsverket. Dette kan føre til at en i ettertid blir presentert regninger og bøter på mange tusen kroner.

For å sikre at bildene en bruker er til fri bruk kan en benytte egne nettsteder der bildene er til fri bruk. Det mest kjente nettstedet som tilbyr denne tjenesten er kanskje Flickr, men en lang rekke andre nettsteder tilbyr bilder. Moava har laget denne oversikten over sider der en kan finne bilder. Når en bruker bilder som er hentet fra nettet forventes det at en oppgir hvem som har laget bildet, og hvor du fant det.

Oppsummering:Dersom du tar bilde av en person eller en gruppe må du spørre om lov til å publisere bildet. Unntaket er dersom bildet skal illustrere en bestemt situasjon.Du må forsikre deg om at bilder du finner på nett er til fri bruk. Bruk nettsteder som tilbyr slike bilder for å være sikker. Oppgi hvor du fant bildet og hvem som eier det.

1 kommentar:

  1. Flott jobba, Inge! Bra at du satte søkelyset på personvernet - det er det få som har gjort i bloggene sine. Da er du vel i mål med mappekrav 1?

    SvarSlett